Bingolotto

Under 1990-talet så var bingolotto något ingen kunde undvika. Leif ”Loket” Olsson var överallt, och det var vi glada över. Men bingolotto var inte en omedelbar succé. Programmet började i Göteborgsk lokal-TV, och även om det var en framgång så förstod inte många vad som komma skulle. Till en början så trodde de flesta att det skulle vara en lokal succé och ett antal bingolottoprogram startades därför i lokal-TV runtom i landet. Dessa var relativt framgångsrika, men fortfarande bara lokala.

Men 1991 så började bingolotto sändas i riks-TV, i TV4. Och framgången var snabb och ofattbar. Bingolotter såldes i enorm mängd, samtidigt som antalet tittare ökade ofantligt. Under 1995 sattes så ett antal tittarrekord som bara Kalle Anka på julafton och Schlagerfestivalen kan mäta sig med; man nådde under den tiden 3,1 miljoner TV-tittare. Under hela 1990-talet så hade man sedan mångmiljonpublik. Samma tid så ökade också antalet besökare i Svenska bingohallar lavinartat. Vi hade under denna tid en riktig bingoepidemi i Sverige. Vad som var hönan och vad som var ägget kan sedan diskuteras. Var det bingohallarna som gjorde bingolotto framgångsrikt, eller var det tvärtom?

Men säg den lycka som varar beständigt. 1999 avgick Leif ”Loket” Olsson som programledare, och även om Lasse Kronér lyckades hålla tittarsiffrorna någorlunda högt, så sjönk de. Samtidigt så lagstiftades om rökförbud på Svenska bingohallar. Detta gjorde att både bingolotto och bingospelandet i allmänhet sjönk. och så har det fortsatt att göra; Sveriges bingohallar har i dag bara runt en femtedel av de besökare de hade för 15 år sedan. Men å andra sidan har nätbingospelandet ökat i ungefär samma grad. För när man spelar online så bryr sig ingen om huruvida man röker eller inte. Och man behöver inte lämna sin bostad för att spela, utan kan sitta i mysfåtöljen och ha det trevligt.